Hjälp! Vilka blommor på balkongen kan överleva frosten?

3 maj, 2017

Våren är sen i år och trots att maj månad är här är det fortfarande frost på nätterna. Vilka blommor bör man satsa på om man vill göra balkongen eller trappan fin till vårens helger? Vi passade på att fråga vår blomsterexpert Christina ”China” Rane, ägare av Barkarbystadens Blommor vid Flottiljen Köpkvarter om råd.

Med tanke på frosten om nätterna, vilka blommor tycker du passar bäst i balkongens krukor just nu?

Penséer passar väldigt bra i tidiga planteringar, även Bellis (Tusensköna) och Mysotis (Förgetmigej) klarar kylan bra. Jag tycker också om att använda Plättar i luften som växer på sig och håller sig fin långt in på hösten.

Behöver dessa blommor skötas på något speciellt sätt för att klara frosten?

Nej, plantorna klarar ner till minus fem grader, blommorna som är i blom kan dock bli lite ledsna och därför kan man om man vill täcka dom över natten, (en upponervänd pappåse är toppen). 

Och när det har blivit varmare, vilka blommor tycker du passar bra i krukorna för den som inte vill plantera om varje månad, utan tänker sig något som kan hålla en balkongsäsong?

Jag är personligen väldigt förtjust i Pelargoner av alla sorter. Dom är väldigt blomvilliga ända till långt in på hösten och är väldigt lättskötta, älskar sol och värme och tål en hel del torka. Jag tycker det är fint att blanda upp med något grönt och behåller då gärna Plättarna från vårplanteringen, (dom får vara kvar i höstplanteringen med Ljungen också). 

Har du märkt av att inflyttningen till Barkarbystadens har ökat nu? Köps det mer blommor jämfört med förra året eller året innan? 

Vi märker stor skillnad på framförallt rörelse kring stora torget och Barkarbyvägen, nu känns det som en levande stad och många Barkarbystads bor är oss trogna och tänker på oss små butiker. Vi har även en hel del kunder från andra delar av kommunen som tycker att det är enkelt att parkera här och springa in och köpa med sig en bukett hem. Det gör oss väldigt glada.   

Vilken typ av blommor skulle du säga att befolkningen i Barkarbystaden gillar? Är det trendsäkra invånare, eller går de på mer traditionella val?

Våra kunder i både Barkarbystaden och Viksjö Centrum är extremt trendsäkra och vet vad som är i ropet. Vi säljer mycket trendiga grönväxter nu som Monstera, Elefantöra med mera. Kunderna har tagit till sig trenden med att man skall ha mycket blommor i sin inredning, både i krukor och vaser.  

Slutligen, har du fler tips och trix för hur man får balkongblommorna att hålla sig länge?

Det första tipset för att få uteblommorna att växa och frodas är att välja en bra jord. Köp inte billiga säckar med plantjord utan betala mer för en bra jord så kommer det att växa så det knakar. Plantera växterna i rejäla krukor med plats för mycket jord och stora rotklumpar. Generellt kan man säga att uteväxter behöver cirka 3 gånger så mycket jord som dom har i krukan från butiken. Detta underlättar vattning och skötsel när rötterna har vuxit till sig. Slutligen så vattna ordentligt när man vattnar och låt torka upp lätt mellan vattningarna. 

Välkommen in i butiken för mer tips och råd!