Nu ska allt vara hållbart – men hur hållbart lever du?

3 januari, 2019

Överallt pratas det om hållbarhet i olika dimensioner. Hållbar miljö, hållbara material, hållbart leverne, hållbar ekonomi, social hållbarhet och så vidare. Vi har letat upp ett par faktorer genom vilka du själv kan bidra till ökad hållbarhet generellt, men även som hållbarhet för den egna plånboken och hälsan.

Källsortera!

Sverige är bland de bästa länderna i världen på att sortera sopor. Vi delar upp plast och papper, metall och glas samt samlar glatt in våra tidningar och batterier. Fortsätt med det!

Vinst: Sorteringen ger både minskade utsläpp från förbränningen på våra sopstationer och det återvunna materialet ger nya flaskor, kartonger och förpackningar.

Ta till vara på ditt egna matsvinn!

Sluta släng mat som du tror är för gammal, eller rester som du ställde in i kylen för att glömmas bort. Är maten fortfarande fräsch, var kreativ och skapa en ny rätt av dina rester. I boken ” Ta tillvara : 53 vegetariska resträtter som gör miljö och plånbok glada" av Amanda Hellberg och Eveline Johansson,  finns goda tips på vad man kan göra med det som blivit kvar i kylen. Dessutom finns flera webplatser där man kan lista vilka råvaror som finns hemma och se vilka rätter som kan lagas av dem.

Vinst: Att inte slänga så mycket mat gynnar både plånboken och miljön.

Köp ett gymkort!

Är du inte en person som tränar regelbundet idag kan ett gymkort vara din biljett för en hållbarare hälsa och ett längre liv. Sätt upp rimliga mål och börja med det som känns bra att börja med. Se varje möjlighet till träning som vinst, inte ett måste.

Vinst: Förutom att din hälsa blir bättre spar du på samhällets vårdresurser i långa loppet.

Tänk cirkulärt!

Istället för att slänga kläder, möbler, leksaker, böcker och annat du tröttnat på eller inte har användning av längre, sälj det på webben, byt med grannen eller skänk till välgörenhetsorganisationer. Bara för att du läst ut en bok är dess livscykel inte över, fundera istället på vem som kan ha glädje av den efter dig. Förutom tacksamma välgörenhetsorganisationer är det flera av Sveriges återvinningsstationer har öppnat återbruk för saker som kan få nytt liv hos någon annan. Läs mer på din kommuns hemsida.

Vinst: Förutom att du kan få in en slant vid försäljning minskar du på sopberget och gör någon annan glad.

Sänk värmen i hemmet och släck efter dig!

Kanske klarar du dig med 20 grader hemma i stället för 21, eller kanske till och med 19? Och handen på hjärtat, behöver du ha lampor tända i rum som du inte kommer vara i på flera timmar bara för att det ska se mysigt ut? Om belysning är viktigt, byt åtminstone till LED lampor som håller längre och är snällare mot miljön.

Vinst: Om du inför ett mer medvetet energitänk i hemmet spar du på elkonsumtion och få samtidigt mer pengar i plånboken som bonus.  

Samåk till jobbet och för att handla.

Är du bilburen för att ta dig till jobb eller skola? Undersökningar visar att våra bilar står stilla 90 procent av sin livstid och när vi väl åker bil är det oftast en eller två personer i den. Var lite smart och samåk med grannen eller kollegan. Och varför inte passa på att storhandla gemensamt?

Vinst: Initiativet skulle spara både på ekonomin som miljön och dessutom ge en trevlig social samvaro. 

Köp färskvaror med kort hållbarhet.

Mindre livsmedelsbutiker har ibland svårt att bli av med färskvaror i tid och brukar därmed sänka priset på dem med några dagar kvar till bäst före datumet. Passa på att tjäna en slant och samtidigt undvika att maten slängs. Varför inte göra ett storkok och frysa in?

Vinst: Att handla smart gynnar både din ekonomi och miljön samt minskar butikens arbetsbelastning att ta hand om utgången mat.

Ät mer vegetariskt!

Det är en stor debatt i medierna kring köttets påverkan på miljön. Uppfödningen av djur som nöt och lamm bidrar till ökade koldioxidutsläpp, liksom långa transporterna av kött från andra länder. Dessutom förs en livlig debatt om det röda köttets inverkan på vår hälsa som bidragande orsak till allvarliga sjukdomar. Oavsett vad forskning visar kan det ändå vara bra att öka den vegetariska delen av veckans meny. På de flesta matwebplatser finns det idag väl genomtänkta och kreativa vegetariska recept, för att äta vegetariskt idag är inte samma sak som att enbart äta bönor och linser. Varför inte utmana dig själv på en vegetarisk vecka en gång i månaden?

Vinst: Förutom att främja miljön och din hälsa är vegetarisk mat även snällare för plånboken.  

Cykla mera!

Att cykla har så många fördelar att de nästan är svårt att nämna dem alla. Det är kanske bekvämt att slänga sig in i bilen för att snabbt åka iväg till affären för en mjölk och lite bröd, men det hade väl egentligen gått lika bra att ta cykeln? Idag finns också väl utvecklade cykelväskor, korgar och vagnar som löser problemet att få med sig många kassar hem på en gång.  Och ja, dubbdäck för cykel fungerar fint under höst och vinter när det är lite frost och halka. Varför inte utmana dig själv på en bilfri månad? 

Vinst: Förutom rörelseglädjen och känna lite vind i håret förbättrar cykling din egna hälsa, bidrar till mindre trafik ute på vägarna och är helt utan utsläpp. Dessutom är själva transporten gratis om du tidigare investerat i en cykel eftersom du spar in de pengar du skulle lagt på bensin.

E-fakturor och autogiro istället för pappersräkningar

Fler och fler företag har insett hur mycket pengar de lägger på att skicka pappersfakturor till sina kunder – och tar betalt där efter också! Räkna ihop en månad hur mycket pengar du lägger på faktureringskostnader och se vad det blir på ett år tillsammans. Exempelvis ger en fakturakostnad på 49 kr i månaden en årskostnad på 588 kr. Det är mycket pengar för ett papper du kanske slänger (eller återvinner). Se över vilka återkommande fakturor du har och registrera dem som e-fakturor.

Vinst: Du spar på miljön genom minskad materialåtgång och minskade transporter samtidigt som du får mer pengar i plånboken.  

 

 

 

 

 

Hur kan Flottiljen Köpkvarter hjälpa dig att leva hållbart?

  • Köp ledlampor hos ICA Maxi eller Clas Ohlson och byt ut hemma
  • Cykelställ nära entrén för din cykel när du lämnat bilen hemma
  • Och måste du ta bilen, se till att det är en elhybrid eller elbil som du laddar gratis här
  • Gott utbud av både klimatsmart och vegetarisk mat, tips och råd på ICA Maxi
  • Busshållplats i direktanslutning till entrén vid Stora torget, lämna bilen hemma!
  • Anmäl e-faktura för ditt ICA-kort hos ICA Banken
  • Skaffa gymkort på Fitness24Seven som finns i Flottiljen