Flottiljen köpkvarter blir ytterligare hjärtsäkert genom Apotek Hjärtat

22 mars, 2018

Som första apotekskedja i Sverige installerar Apotek Hjärtat hjärtstartare på eller i direkt anslutning till samtliga närmare 400 apotek. I samband med det utbildas företagets 3 500 medarbetare i hjärt-lungräddning. Syftet med initiativet är att rädda fler personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Plötsligt hjärtstopp kan inträffa var som helst, och varje dag dör runt 15 personer av det utanför sjukvården i Sverige. För varje minut som går utan behandling av en hjärtstartare minskar chansen att överleva med 10 procent. Med omedelbar hjärt-lungräddning ges de bästa förutsättningarna för att lyckas starta hjärtat med en hjärtstartare, och chansen att överleva ökar med två till tre gånger.

För att fler hjärtan ska få chans att fortsätta slå säkerställer Apotek Hjärtat att det finns hjärtstartare på eller i anslutning till kedjans närmare 400 apotek – från Älvsbyn i norr till Trelleborg i söder. Hjärtstartarna registreras i Hjärtstartarregistret för att bli tillgängliga för allmänheten.

Hjärtstartare på Flottiljen Köpkvarter 

I Flottiljen Köpkvarter finns hjärtstartaren sedan en tid i ICA Maxis förbutik, men Apotek Hjärtat funderar på att köpa in en till apoteket också. Dock har alla 10 heltidsanställda hos Apotek Hjärtat utbildas i hjärt-lungräddning och får lära sig hur de använder en hjärtstartare, vilket gör Flottiljen Köpkvarter ytterligare hjärtsäkert.

– Utbildningen vi fått i hjärt-lungräddning var riktigt bra, tycker Arkan Nahi, Apotekschef Apotek Hjärtat Flottiljen Köpkvarter. Några i personalen var lite nervösa och funderade på hur de ska klara av en hjärt-lungräddning när det väl inträffar ett tillbud, men efter utbildningen kände de sig mer säkra på att kan klara det här, fortsätter Arkan.

Självinstruerande hjärtstartare

Utbildningen är datorbaserad, men innefattar även övning på dockor för att se att allt görs rätt. Själva hjärtstartaren är självinstruerande och ger tydliga och klara instruktioner till hjärträddaren hur han/hon ska gå tillväga utifrån de signaler som maskinen läser av från patienten genom de två elektrodplattor som fästes på patienten.

– Jag tror det ska gå bra och vi kommer upprepa utbildningen varje år så den är aktuell, fortsätter Arkan. Vi är rätt vana vid att ta hand om besökare i Köpkvarteret som skär sig på en vass förpackning eller liknande. Det händer att vi får plåstra om lite eller vägleda någon ned till vårdcentralen på Barkarbyvägen.

Utbildning i samarbete med HRL rådet

Utbildningen har tagits fram i samarbete med HLR rådet och på Riksförbundet för HjärtLung är man positiv till att fler hjärtstartare placeras ut på offentliga platser. 

– När fler personer kan och vågar starta hjärt-lungräddning, och när ännu fler hjärtstartare finns lättillgängliga, kommer också fler personer att kunna få snabb och livsavgörande hjälp. Det viktigaste är att göra någonting – chansen att överleva ökar påtagligt när någon påbörjar hjärt-lungräddning och använder en hjärtstartare fram till att ambulanspersonalen kommer och tar över, säger Inger Ros, förbundsordförande på Riksförbundet HjärtLung.