Tänd ett ljus för de du saknar

28 oktober, 2019

Lördagen den 2 november är det Alla helgons dag, den dagen på året då många av oss tänder ljus och gör fint på gravarna för våra nära och kära som har lämnat oss.

Alla helgons dag är en viktig tradition för många i Sverige. Det är då vi hedrar våra saknade vänner och släktingar genom att tända ljus och sätta blommor på deras gravplatser.  

En viktig tradition 

Ända sedan tidig medeltid har vi i början av november smyckat våra familjegravar. Dagen infördes för att hylla alla de helgon som inte hade en egen dag och blev till en egen helgdag. När man genomförde den stora almanacksreformen i Sverige 1772 togs den ur kalendern, men människor höll fast vid traditionen och så sent som 1953 återinfördes den som helgdag.  

Alla helgons dag inträffar alltid på en lördag någon gång mellan den 31 oktober och 6 november. Även om det är många människor som tar sig till kyrkogårdarna är det en lugn och stillsam stund, fylld med ljus och blommor. Det är också många som tar tillfället i akt att träffa vänner och familj på middag efter besöket på kyrkogården. Det kan vara fint att laga en favoriträtt till någon som inte längre finns med oss, eller en värmande soppa. 

ICA Maxi i Barkarbystaden kan du köpa ljus, växter och prydnadssaker som är fina på graven.